21/2/08

Πρώτη δίκη «Green Scare» – Briana Waters

Πρώτη δίκη «Green Scare» στην Ουάσιγκτον – Briana Waters


Πρόκειται για ακόμη μια υπόθεση όπου κάποιοι άνθρωποι – στην περίπτωση αυτή, η Briana Waters – δικάζονται κατηγορούμενοι βάσει καταθέσεων εναντίον τους από πρώην «συντρόφους» τους οι οποίοι ρουφιανεύουν τους πάντες και τα πάντα και συνεργάζονται με τις αμερικάνικες ομοσπονδιακές αρχές, με αντάλλαγμα μια μείωση της ποινής τους.

Η Briana είναι μια 32χρονη καθηγήτρια βιολιού και μητέρα ενός κοριτσιού 3 ετών. Κατηγορείται από ομοσπονδιακό δικαστήριο για έναν εμπρησμό στο πανεπιστήμιο του Washington Center for Urban Horticulture, τον Μάη του 2001, που προκάλεσε υλικές ζημιές ύψους 1,5 εκ. δολαρίων. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Γης (Earth Liberation Front).

Δυο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στον εμπρησμό, η Lacey Phillabaum και η Jennifer Kolar, κατονομάζουν την Briana ότι ήταν «τσιλιαδόρος» στην ενέργεια, που μετέδιδε με ένα ραδιοφωνάκι τις κινήσεις ενός αστυνομικού που περνούσε κοντά στην περιοχή όπου έλαβε χώρα ο εμπρησμός. Οι δύο θα βγουν σε λιγότερο από επτά χρόνια. Η Briana πιθανόν να καταδικαστεί σε 35. Ακόμα ένα άτομο διαφεύγει της σύλληψης, ενώ ένας ακόμη κατηγορούμενος, ο Bill Rodgers αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την αστυνομία, στο κελί του, στις 21 Δεκέμβρη του 2005.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης της Briana, στην εισαγωγική δήλωσή του, προσπάθησε να επικεντρώσει στην αξιοπιστία των μαρτύρων κατηγορίας. Ανέφερε πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Kolar, σε μια σημαντική πρώτη ανάκριση από το FBI, κατονόμασε τον εαυτό της και τέσσερα άλλα άτομα ως δράστες του εμπρησμού, αλλά δεν ανέφερε την Waters. Μονάχα αργότερα στη διαδικασία είπε ότι η Waters είχε κάποια συμμετοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιστοσελίδα υποστήριξης της Briana: http://www.supportbriana.org/

Απομαγνητοφώνηση από τη δίκη (στα αγγλικά): http://breakallchains.blogspot.com/2008/02/briana-waters-trial-notes-from-215-and.html

Στο αρχείο του Portland Indymedia: http://portland.indymedia.org

Olympia Civil Liberties Recourse: http://olycivlib.blogspot.com/

update 8/3/2008:

Η Briana κρίθηκε ένοχη από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Tacoma για τον εμπρησμό του 2001 στο πανεπιστήμιο της Washington. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 20 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: