4/4/08

Η υπόθεση του Eric McDavid

O Eric McDavid (γεννηθείς 7/10/1977) είναι ένας αμερικανός αναρχικός, δραστήριoς σε περιβαλλοντικούς αγώνες.

Στις 13 Γενάρη 2006, Ο Eric, ο Zachary Jenson και η Lauren Weiner συνελήφθησαν στο Auburn της Καλιφόρνια κατηγορούμενοι για "συνωμοσία με σκοπό την καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας με εκρηκτικά ή εμπρησμό". Είκοσι μήνες αργότερα, ο Eric δικάστηκε μόνος του. Εντωμεταξύ, οι Weiner και Janson είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν με την κυβέρνηση με μια σειρά τρόπων, μεταξύ των οποίων και να καταθέσουν εναντίον του Eric στη δίκη του. Η Weiner ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με το FBI μια βδομάδα μετά τη σύλληψή του και αφέθηκε ελεύθερος με 1.2 εκ. δολάρια ως εγγύηση. Έξι μήνες αργότερα, αφού προηγουμένως δεν είχε γίνει δεκτή αίτηση αποφυλάκισής του, με το σκεπτικό ότι αποτελεί δημόσιο κίνδυνο, ο Jenson συμφώνησε να συνεργαστεί και αποφυλακίστηκε με 40.000 δολάρια εγγύηση. Ο Eric παρέμεινε στη φυλακή, όπου επιπλέον αγωνίστηκε για να παρέχονται και χορτοφαγικά γεύματα. Μετά από τέσσερεις μήνες πίεσης από αλληλέγγυους/ες και 2 βδομάδες απεργίας πείνας, κατάφερε να του δίνονται χορτοφαγικά γεύματα, αλλά μια βδομάδα πριν τη δίκη, κόπηκαν ξανά, προκειμένου να του "σπάσουν τον τσαμπουκά". Από τότε δεν του έχει ξαναδοθεί χορτοφαγικό γεύμα, ενώ βρίσκεται στην απομόνωση από την μέρα της σύλληψής του.

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, η δίκη του Eric ξεκίνησε στις 10 Σεπτέμβρη, μέσα σε ένα θεατρικό κλίμα, με βεβιασμένες και απαράδεκτες αποφάσεις, όπου τα ψέμματα ήταν ολοφάνερα.

Την παράσταση αυτή άνοιξε η σταρ της κυβερνητικής καταστολής: η μάρτυρας κατηγορίας "Anna", μια νεαρή γυναίκα που πληρώθηκε 65.000 δολλάρια από το FBI για να παγιδεύσει τον Eric και τους συγκατηγορουμένους του. Η Anna, που ήταν 17 ετών όταν ξεκίνησε να δουλεύει για το FBI, παραδέχτηκε επανειλημένες φορές στη δίκη ότι λέει ψέματα. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μην αποκαλυφτεί η αλήθεια, η κατάθεση της Anna απέδειξε ότι αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την "συνωμοσία" κι ότι χωρίς την ίδια και τους πατρώνες της στο FBI, δεν θα είχε υπάρξει ποτέ τέτοια. [Με λίγα λόγια, η Anna πλησίασε τους τρεις σε μια περιβαλλοντική εκδήλωση και τους κάλεσε σπίτι της (το οποίο είχε καλωδιώσει το FBI) να συζητήσουν. Εκεί τους πρότεινε να καταφύγουν σε μια σειρά εμπρησμών].

Οι δυο άλλοι μάρτυρες-κλειδιά για την κυβέρνηση ήταν οι πρώην συγκατηγορούμενοι του Eric, και οι δυο τους δήλωσαν ότι δέχτηκαν να συνεργαστούν με τις αρχές λόγω της "έκπτωσης 75%" (επί της ποινής) που υπόσχονται οι ομοσπονδιακοί στους "μεταμελημένους". Επίσης κατέθεσαν ότι η δίκη τους αναβλήθηκε για μετά τη δίκη του Eric, ώστε να δει η κυβέρνηση πως θα τα πάνε εναντίον του, και να ορίσει μετά την έκπτωση της ποινής τους...

Μετά από 6 μέρες, το δικαστήριο αποφάσισε να μη δεχτεί τον ισχυρισμό ότι ο Eric θα πρέπει να κατηγορηθεί γι αυτά που του αποδίδουν οι 2 κι όχι για όλα όσα κατηγορείται, κι έτσι από μια μέγιστη ποινή πέντε ετών, πέρασε σε μια μέγιστη 20 ετών.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε ήταν αυτό της "προδιάθεσης". Ο δικαστής ισχυρίστηκε ότι η προδιάθεση του Eric να καταφύγει σε παράνομες ενέργειες υπήρχε από τα 2005, δηλαδή πριν τη σύλληψή του, όμως σχεδόν ένα χρόνο αφότου γνώρισε την Anna, η οποία και τον παγίδευσε.

Δυο μέρες μετά, ο Eric κρίθηκε ένοχος.

Από συζητήσεις του δικηγόρου του Eric με τους ενόρκους προέκυψε ότι:

Ήθελαν να απαλλάξουν τον Eric, αλλά ένιωθαν ότι δεν ήταν δυνατό, λόγω των οδηγιών του δικαστή σχετικά με την πρώτη επαφή και την προδιάθεση του κατηγορουμένου.

Θεωρούσαν την Anna επαίσχυντη, και δεν πίστευαν ούτε μια λέξη της αν δεν υπήρχε καταγραφή σε κασσέτα.

Αηδίασαν από τη συμπεριφορά των πρακτόρων του FBI και δεν δίστασαν να το δηλώσουν μπροστά τους. Αν και κάποια από τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά για τον Eric και την υπόθεσή του, είναι εξωφρενικό να γνωρίζεις ότι ο Eric θα ήταν σήμερα έξω, αν δεν υπήρχε αυτή η δικαστική οδηγία (περί προδιάθεσης). Ωστόσο, κάτι τέτοιο ίσως ωφελήσει τις διαδικασίες έφεσης που θα ασκήσει ο Eric μετά τον πρώτο χρόνο.

Δεν προκαλούν έκπληξη τα διάφορα ψέμματα που παρέλασαν από τα ΜΜΕ, όσον αφορά υποτιθέμενες απειλές του Eric ενάντια στην Anna για τη ζωή της, οι οποίες βασίζονται μόνο στα λεγόμενα μιας επαγγελματίας ψεύτρας, και δεν τεκμηριώνονται από τις κασσέτες που υπάρχουν καταγεγραμμένες οι σχετικές συνομιλίες τους.

Η δίωξη του Eric δεν μπορεί να ειδωθεί παρά σαν κομμάτι της επίθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης στον ριζοσπαστικό οικολογικό χώρο, γνωστή ως "Green Scare". Αυτό που διαφοροποιεί την υπόθεση του Eric, ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει κάποια παράνομη πράξη να του αποδίδεται, παρά μόνο η κατηγορία για "συνομωσία" με σκοπό την διάπραξη μιας τέτοιας. Πρόκειται στην ουσία για μια νέα κατηγορία ποινικών αδικημάτων, τα "though crimes" (σε ελεύθερη μετάφραση "διάθεση για έγκλημα"). Κάτι τέτοιο γίνεται ξεκάθαρο με την εισαγγελική αναφορά στη σχέση του Eric με την αντιεξουσιαστική κολλεκτίβα Crimethinc. ως πιστοποιητικό στοιχείο της ενοχής του.

Κάτι τέτοιο ενισχύεται από τη δεκαπεντασέλιδη δικαστική αναφορά εναντίον του Eric, όπου λέξεις όπως "αναρχικός", "αναρχία" ή "αναρχισμός" εμφανίζονται από 26 φορές μαζί με πολυάριθμες αναφορές στην Crimethinc., τη λαθρεπιβίβαση σε τρένα ή το οτοστόπ προς διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, επικεντρώνοντας στην αναρχική πολιτική συγκρότησή του και κυρίως στα γραπτά ενός συγγραφέα, του Derrick Jensen, που σε ένα σημείο του κειμένου τον μπερδεύουν κιόλας με τον Zachary Jenson, συγκατηγορούμενο του Eric. Το δικαιολογητικό της απόρριψης της αίτησης αποφυλάκισης του Eric ήταν με λίγα λόγια ότι ανέβαινε σε τρένα χωρίς να πληρώνει εισιτήρια, έκανε οτοστόπ, και "ζούσε στο δρόμο". Το πειστικότερο επιχείρημα για την "προδιάθεση" του Eric ήταν ότι είχε διαβάσει μια συνέντευξη του Derrick Jensen και την μοιράστηκε με άλλους. Το όλο ζήτημα έχει να κάνει με την τρομοκράτηση ανθρώπων που αναζητούν τρόπους απελευθέρωσης, να τους πανικοβάλλει και να τους εξουθενώσει.

Η υπόθεση αυτή καθιστά σαφές το σε ποιο σημείο είναι πρόθυμο να φτάσει το κράτος προκειμένου να κατασκοπεύσει και να καταστείλει ανθρώπους βάσε των πολιτικών πεποιθήσεων και του τρόπου ζωής τους.

Συνεχίζουμε να αναπνέουμε. Συνεχίζουμε να πολεμάμε.

***

Περισσότερες πληροφορίες: sacprisonersupport@riseup.net; www.supporteric.org.

Γράμματα υποστήριξης: Eric McDavid, X-2972521 4E231A, Sacramento County Main Jail, 651 I Street, Sacramento, CA 95814.

Βλέπε επίσης: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=772964
Σχετικά με την "Anna": http://www.infoshop.org/inews/article.php?story=20060608231344890
Ιστοσελίδα υποστήριξης του Eric: http://supporteric.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: